Witam,
zapraszam na dostojne pierogi.
Będziecie potrzebować:
- trochę ugotowanej lub upieczonej gęsi,
- sól i pieprz,
- mąka,
- smalec (najlepiej gęsi),
- trzy cebule,
- czosnek,
- majeranek,
- zielona pietruszka.
Wykonanie:
1. Mięso z gęsi, bez chrząstek, kostek i skóry, kroję bardzo drobno.
2. Dorzucam do niego łyżkę smalcu.
3. Dorzucam też posiekaną zieleninę.
4. oraz trochę soli i pieprz.
5. Na roztopionej łyżce smalcu blanszuję posiekane cebule.
6. Dodaję przetarte cztery ząbki czosnku. Chwilę smażę razem.
7. Przekładam do mięsa z gęsi. Mieszam bardzo intensywnie.
8. Do drugiej miski wsypuję dwie szklanki mąki.
9. Dodaję 3/4 szklanki gorącej wody. Ugniatam bardzo dokładnie.
10. Na posypanym mąką blacie rozwałkowuję ciasto. Szklanką wycinam kółka.
11. W każde kółko ciasta zawijam farsz, brzegi ciasta zagniatam.
12. Gotuję w osolonym wrzątku, jeszcze chwilę po tym, jak wypłyną.
Pierogi są idealne z zasmażką lub cebulą karmelizowaną.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz