poniedziałek, 18 stycznia 2016

Pierogi z gęsiną

Witam,
zapraszam na dostojne pierogi.


Będziecie potrzebować:

- trochę ugotowanej lub upieczonej gęsi,
- sól i pieprz,
- mąka, 
- smalec (najlepiej gęsi),
- trzy cebule,
- czosnek,
- majeranek,
- zielona pietruszka.


Wykonanie:

1. Mięso z gęsi, bez chrząstek, kostek i skóry, kroję bardzo drobno.


2. Dorzucam do niego łyżkę smalcu.


3. Dorzucam też posiekaną zieleninę.


4. oraz trochę soli i pieprz.


5. Na roztopionej łyżce smalcu blanszuję posiekane cebule.


6. Dodaję przetarte cztery ząbki czosnku. Chwilę smażę razem.


7. Przekładam do mięsa z gęsi. Mieszam bardzo intensywnie.


8. Do drugiej miski wsypuję dwie szklanki mąki.


9. Dodaję 3/4 szklanki gorącej wody. Ugniatam bardzo dokładnie.


10. Na posypanym mąką blacie rozwałkowuję ciasto. Szklanką wycinam kółka.


11. W każde kółko ciasta zawijam farsz, brzegi ciasta zagniatam.


12. Gotuję w osolonym wrzątku, jeszcze chwilę po tym, jak wypłyną.


Pierogi są idealne z zasmażką lub cebulą karmelizowaną.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz