czwartek, 21 stycznia 2016

Bulion warzywny - przepis bazowy

Witam,
zapraszam na lżejszą bazę pierwszego dania.


Będziecie potrzebować:

- sól i pieprz,
- marchew,
- pietruszka,
- cebula,
- por,
- seler,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- dwa ząbki czosnku,
- lubczyk,
- zielona pietruszka.


Wykonanie:

1. Do średniego garnka wrzucam pokrojone drobno: por, seler i pietruszkę, oraz lekko posiekaną zieleninę.


2. Dodaję pokrojoną cebulę, marchew i całe ząbki czosnku.


3. Dosypuję po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, wrzucam jeden cały liść laurowy i dużą szczyptę lubczyku. Solę.


4. Zalewam 1,5 litra zimnej wody.


Wstawiam na mały gaz. Gotuję 1 godzinę.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz