poniedziałek, 30 czerwca 2014

Cebula karmelizowana

Witam,
zapraszam na pyszną cebulkę.

Będziecie potrzebować:

- cebula,
- sól i pieprz,
- dwie łyżki miodu,
- dwie łyżki octu winnego, 
- dwie łyżki masła klarowanego.


Wykonanie:

1. Cebulę obieram i kroję w piórka.


2. Roztapiam na patelni masło, wrzucam cebulę.


3. Często mieszam i czekam, aż nabierze słomkowego koloru.


4. Dorzucam do patelni miód


5. i wlewam ocet winny.


6. Mieszam, aż rozpuści się miód a cebulka nabierze złocistego koloru. Solę i pieprzę.


7. Zdejmuję z palnika i zostawiam na patelni żeby doszło.


Dorzucam cebulkę do kotletów schabowych lub na pizzę. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz