poniedziałek, 26 października 2015

Chałwa waniliowa

Witam,
zapraszam na sezamowe szaleństwo.


Będziecie potrzebować:

- sezam łuskany,
- miód,


oraz:



Wykonanie:

1. Do miseczki wsypuję 10 łyżeczek cukru. Zalewam 5 łyżeczkami ekstraktu.


2. Mieszam do czasu aż cukier się rozpuści.


3. Na suchą patelnię wysypuję sezam. Smażę często mieszając do momentu aż sezam zacznie nabierać lekko brązowego koloru.


4. Przesypuję sezam do głębokiego talerza. Odstawiam do ostygnięcia.


5. Zimny sezam mielę w blenderze do uzyskania wręcz pyłu.


6. Wysypuję pył sezamowy na talerz.


7. Wlewam ekstrakt waniliowy.


8. Dodaję dwie łyżki miodu. Mieszam dokładnie.


9. Masę wkładam do małych foremek. Ugniatam.


10. Wstawiam do lodówki na przynajmniej dwie godziny.


Wyjmuję i zajadam.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz