środa, 19 czerwca 2013

Cukier waniliowo - kardamonowy

Witam,
zapraszam na kolejny słodki dodatek.


Będziecie potrzebować:

- cukier,
- kardamon tarty suszony,
- trzy całe laski wanilii,
- barwnik spożywczy (opcjonalnie).


Wykonanie:

1. Odmierzam 80 gram cukru.

2. Wrzucam do miski. Dodaję Jedną płaską łyżeczkę kardamonu..

3. Dodaję pestki wykrojone z lasek końcówką ostrego noża oraz same laski, pokrojone na około 1,5 centymetrowe kawałki.

4. Mieszam dokładnie.

4b. Opcjonalnie - dodaję szczyptę barwnika i około 6 kropli wody. Mieszam.
5. Cukier wsypuję do słoika, zamykam i odstawiam na 48 godzin by aromaty się przeniknęły.

6. Inną opcją jest cukier waniliowy. Wtedy rezygnuję z dodania kardamonu, ale zwiększam ilość lasek waniliowych do pięciu.

Cukier doskonale pasuje do kawy oraz do deserów z owocami. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz