Witam,
zapraszam na kolejny słodki dodatek.
Będziecie potrzebować:
- cukier,
- kardamon tarty suszony,
- trzy całe laski wanilii,
- barwnik spożywczy (opcjonalnie).
Wykonanie:
1. Odmierzam 80 gram cukru.
2. Wrzucam do miski. Dodaję Jedną płaską łyżeczkę kardamonu..
3.
Dodaję pestki wykrojone z lasek końcówką ostrego noża oraz same laski, pokrojone na około 1,5 centymetrowe kawałki.
4. Mieszam dokładnie.
4b. Opcjonalnie - dodaję szczyptę barwnika i około 6 kropli wody. Mieszam.
5. Cukier wsypuję do słoika, zamykam i odstawiam na 48 godzin by aromaty się przeniknęły.
6. Inną opcją jest cukier waniliowy. Wtedy rezygnuję z dodania kardamonu, ale zwiększam ilość lasek waniliowych do pięciu.
6. Inną opcją jest cukier waniliowy. Wtedy rezygnuję z dodania kardamonu, ale zwiększam ilość lasek waniliowych do pięciu.
Cukier doskonale pasuje do kawy oraz do deserów z owocami.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz