wtorek, 16 września 2014

Ekstrakt waniliowy

Witam,
zapraszam na prawdziwy, domowy ekstrakt.


Będziecie potrzebować:

- laski wanilii (dwie sztuki),
- wódka.


Wykonanie:

1. Laski wanilii przekrawam na na pół w poprzek i wzdłuż "na cztery". Nie wyjmuję nasionek!


2. Pokrojoną wanilię wrzucam do buteleczki (max 120 ml).


3. Zalewam zimną wódką. Zakrywam i potrząsam butelką, żeby się pomieszało.


4. Wstawiam do szafki na 7 dni. Raz dziennie wyjmuję i potrząsam. 

Ekstrakt jest w pełni gotowy po około miesiącu, ale już po siedmiu dniach jest pachnący i aromatyczny.

W trakcie jego używania możecie dodawać kolejne laski wanilii i całość dopełniać wódką, odczekując by ekstrakt na nowo odciągnął.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz