środa, 28 października 2015

Udka kurczaka w słonecznikowej panierce

Witam,
zapraszam na oryginalne kurze udka.


Będziecie potrzebować:

- pięć udek z kurczaka,
- jajko,
- pieprz,
- papryka chilli,
- papryka słodka,
- 50 gram łuskanych pestek słonecznika,
- oliwa,
- bułka tarta,
- mąka.


Wykonanie:

1. Słonecznik wrzucam do blendera. Dodaję sól, pieprz i obie papryki. Mielę.


2. Wysypuję na talerz.


3. Dodaję dwie łyżki bułki tartej. Mieszam.


4. Na drugi talerz wrzucam trzy łyżki mąki. Solę dość mocno.


5. Do miski wytłukuję jajko. Solę i rozkłucam widelcem.


6. Umyte udka panieruję najpierw w mące.


7. potem w jajku.


8. a następnie w bułce ze słonecznikiem.


9. Układam udka na natłuszczonej oliwą blaszce do pieczenia.


10. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C na 55 minut.


Z udkami doskonale komponuje się sos majonezowo - musztardowy.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz