niedziela, 14 września 2014

Leniwe kluski

Witam,
zapraszam na polskie kluski.


Będziecie potrzebować:

- kostka twarogu półtłustego (200 gram),
- jajko,
- sól,
- mąka.



Wykonanie:

1. Do miski wrzucam jajko i twaróg.


2. Dosypuję trochę soli i 85 gram mąki.


3. Rozdrabniam twaróg łyżką.


4. W między czasie mieszam wszystkie składniki.


5. Ciasto wykładam na podsypany mąką blat. Ugniatam jak kopytka (pkt 7).


6. Cisto rwę na mniejsze kawałki (u mnie wyszło ich 7 sztuk).


7. Każdy kawałek walcuję na blacie na grubość mniej więcej trzech palców. Kroję w poprzeczne kluski.


8. Rozkładam je na chwilę na blacie.


9. W dużym garnku gotuję lekko osoloną wodę. Wrzucam kluski, trzymam we wrzątku jeszcze trzy minuty od czasu, jak wypłyną.


Wyjmuję łyżką cedzakową. Podaję z podsmażonym boczkiem lub zasmażką. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz