Witam,
zapraszam na polskie kluski.
Będziecie potrzebować:
- kostka twarogu półtłustego (200 gram),
- jajko,
- sól,
- mąka.
Wykonanie:
1. Do miski wrzucam jajko i twaróg.
2. Dosypuję trochę soli i 85 gram mąki.
3. Rozdrabniam twaróg łyżką.
4. W między czasie mieszam wszystkie składniki.
5. Ciasto wykładam na podsypany mąką blat. Ugniatam jak kopytka (pkt 7).
6. Cisto rwę na mniejsze kawałki (u mnie wyszło ich 7 sztuk).
7. Każdy kawałek walcuję na blacie na grubość mniej więcej trzech palców. Kroję w poprzeczne kluski.
8. Rozkładam je na chwilę na blacie.
9. W dużym garnku gotuję lekko osoloną wodę. Wrzucam kluski, trzymam we wrzątku jeszcze trzy minuty od czasu, jak wypłyną.
Wyjmuję łyżką cedzakową. Podaję z podsmażonym boczkiem lub zasmażką. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz