czwartek, 11 września 2014

Dżem truskawkowo - poziomkowy

Witam,
zapraszam do mojej spiżarni po raz czwarty.




Będziecie potrzebować:

- 300 gram truskawek,
- 100 gram poziomek,
- 100 gram cukru żelującego 2;1,
- 200 gram cukru,
- cytryna.


Wykonanie:

1. Owoce myję, oczyszczam z szypułek, kroję na ćwiartki (poziomki na połówki).


2. Zasypuję cukrem, wstawiam do lodówki na noc.


3. Na drugi dzień przekładam do garnka, zalewam 100 ml wody i wciskam sok z cytryny.


4. Dosypuję cukier żelujący. Gotuję pięć minut.


5. Gorący dżem przekładam do słoika.


6. Zakręcam szczelnie. Stawiam słoik do góry dnem i zostawiam na noc do ostygnięcia.


Odstawiam na zimę do mojej spiżarni. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz