Witam,
zapraszam do mojej spiżarni po raz czwarty.
Będziecie potrzebować:
- 300 gram truskawek,
- 100 gram poziomek,
- 100 gram cukru żelującego 2;1,
- 200 gram cukru,
- cytryna.
Wykonanie:
1. Owoce myję, oczyszczam z szypułek, kroję na ćwiartki (poziomki na połówki).
2. Zasypuję cukrem, wstawiam do lodówki na noc.
3. Na drugi dzień przekładam do garnka, zalewam 100 ml wody i wciskam sok z cytryny.
4. Dosypuję cukier żelujący. Gotuję pięć minut.
5. Gorący dżem przekładam do słoika.
6. Zakręcam szczelnie. Stawiam słoik do góry dnem i zostawiam na noc do ostygnięcia.
Odstawiam na zimę do mojej spiżarni. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz