czwartek, 12 grudnia 2013

Uszka wigilijne

Witam,
zapraszam na pierwszą z moich potraw wigilijnych.


Będziecie potrzebować:

FARSZ
- 30 gram suszonych grzybów,
- jajko,
- cebula,
- dwie łyżki bułki tartej,
- sól i pieprz,


CIASTO
 - 300 gram mąki,
- jajko,
- dwie łyżki oliwy z oliwek,
- sól,
- 125 ml ciepłej wody.

Wykonanie:

1. Grzyby suszone płuczę dwa razy i zamaczam je na maksymalnie 2 godziny w zimnej wodzie.

2. Nastawiam grzyby na palnik, w tej samej wodzi, w której się moczyły. Zagotowuję i gotuję 6 - 8 minut (do miękkości).

3. Rozgrzewam patelnię. Wkładam na nią łyżkę masła klarowanego.

4. Wrzucam posiekaną cebulę. Blanszuję.

5. Zblanszowaną cebulę przekładam do blendera.

6. Grzyby osączam i przestudzam.

7. Gdy wystygną, wrzucam je do blendera.

8. Mielę niezbyt dokładnie.

9. Na tą samą patelnię znowu wrzucam łyżkę masła klarowanego. Wykładam masę z blendera. Smażę 3 minuty. Zostawiam na patelni do wystygnięcia.

10. Do masy wbijam jajko, wsypuję bułkę, sól i pieprz.

11. Mieszam dokładnie i odstawiam na dłuższą chwilę (aż zrobię ciasto).

Więc robię ciasto:
12. Na blat wysypuję mąkę.


13. Robię zagłębienie w mące, wbijam jajko i wlewam oliwę.

14. Zagniatam za pomocą łyżki "do środka".

15. Ponownie tworzę zagłębienie w mące w po trochu wlewam ciepłą wodę. Zagniatam podsypując po trochu mąką.

16. Ciasto rozwałkowuję niezbyt cienko. Wykrawam kółka.

17. Kółka wypełniam farszem (od tej bardziej lepiącej strony).


18. Najpierw zlepiam jak pieroga.

19. Później,  z pomocą palca, zawijam brzegi.

20. Zlepione uszka układam na blacie obsypanym mąką.

21. Gotuję po niedużej partii w osolonym wrzątku. Czekam aż wypłyną na wierzch i gotuję jeszcze 3 minuty.

22.Odcedzam na łyżce cedzakowej.


Uszka oczywiście najlepiej smakują z barszczem wigilijnym, ale z sosem serowym też będą niezłe. Ja swoje zamroziłam i czekają na dzień wigilii. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz