piątek, 13 grudnia 2013

Kaczka z sosem miodowo - pomarańczowym

Witam,
zapraszam na dostojną kaczkę.


Będziecie potrzebować:

- dwie piersi kacze,
- łyżka masła klarowanego,
- sól i pieprz,
- pomarańcza (sok i skórka),
- 1/2 kostki rosołowej,
- łyżka octu jabłkowego,
- dwie łyżki mąki ziemniaczanej,
- trzy łyżki miodu.


Wykonanie:

1. Masło rozpuszczam w garnku o grubym dnie.


2. Nacieram piersi dokładnie solą i pieprzem.


3. Wkładam kaczkę do garnka z masłem.

4. Obsmażam ją na rumiano.

5. Zmniejszam ogień, przykrywam garnek i duszę kaczkę 45 minut.

6. Uduszoną kaczkę przekładam do formy do pieczenia.

7. Do tłuszczu, w którym dusiła się kaczka wyciskam sok z pomarańczy.

8. Wrzucam do garnka połowę kostki rosołowej i wlewam 200 ml wody.

9. Doprowadzam do wrzenia i gotuję jeszcze kilka minut.

10. Przecedzam do miski.

11. Do garnka wlewam ocet i miód. Mieszam. Gotuję, aż płyn zgęstnieje.

12. Wlewam zawartość miski z powrotem do garnka z miodem.

13. Dosypuję mąkę, mieszam i gotuję jeszcze 15 minut.

14. Jeszcze ciepły sos przelewam do foremki, na kaczkę.

15. Tego sosu powinno być tyle, żeby chociaż zakrył kaczkę.

16. Posypuję wierzch startą skórką pomarańczową.

17. Kaczkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i podgrzewam przez 15 minut.

Kaczka w słodkim sosie jest wykwintniejszą wersją obiadu dla dwojga. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz