Witam,
zapraszam na dodatek do różnych dań.
Będziecie potrzebować:
- 200 gram boczku wędzonego,
- ser gorgonzola (150 gram),
- jogurt naturalny,
- sól i pieprz,
- pół małego słoiczka czarnych oliwek drylowanych,
- dwie gałązki bazylii,
- kurkuma,
- lubczyk.
Wykonanie:
1. Boczek kroję w drobną kostkę, wrzucam na suchą patelnię i smażę około 15 minut. Mieszam.
2. Dorzucam posiekaną bazylię.
3. Oraz wlewam jogurt. Zagrzewam, ale nie zagotowuję. Wyłączam palnik.
4. Dosypuję dużo pieprzu i mało soli.
5. Dosypuję też szczyptę kurkumy i dwie szczypty lubczyku.
6. Wrzucam pokrojone w plasterki oliwki.
7. Dokładam też ser gorgonzola, porwany w mniejsze części.
8. Włączam palnik dopiero teraz i podgrzewam do momentu puszczenia pierwszego bąbelka.
Ja podałam sos z kopytkami, ale doskonały jest również do makaronu, ryżu oraz ryby. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz