niedziela, 8 grudnia 2013

Sos serowy na bazie gorgonzoli

Witam,
zapraszam na dodatek do różnych dań.


Będziecie potrzebować:

- 200 gram boczku wędzonego,
- ser gorgonzola (150 gram),
- jogurt naturalny,
- sól i pieprz,
- pół małego słoiczka czarnych oliwek drylowanych,
- dwie gałązki bazylii,
- kurkuma,
- lubczyk.


Wykonanie:

1. Boczek kroję w drobną kostkę, wrzucam na suchą patelnię i smażę około 15 minut. Mieszam.


2. Dorzucam posiekaną bazylię.

3. Oraz wlewam jogurt. Zagrzewam, ale nie zagotowuję. Wyłączam palnik.

4. Dosypuję dużo pieprzu i mało soli.

5. Dosypuję też szczyptę kurkumy i dwie szczypty lubczyku.

6. Wrzucam pokrojone w plasterki oliwki.

7. Dokładam też ser  gorgonzola, porwany w mniejsze części.

8. Włączam palnik dopiero teraz i podgrzewam do momentu puszczenia pierwszego bąbelka.

Ja podałam sos z kopytkami, ale doskonały jest również do makaronu, ryżu oraz ryby. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz