środa, 23 października 2024

Zupa - krem z dyni hokkaido

Witam,
zapraszam na jesienną zupę.

Będziecie potrzebować:

- dynia hokkaido,
- pół czerwonej papryki,
- czerwona cebula,
- marchewka,
- główka czosnku,
- 250 gram pomidorków koktajlowych,
- sól i pieprz,
- papryka słodka,
- śmietanka 12%,
- koperek.


Wykonanie:

1. Dynię dokładnie myję, rozkrawam na pół, wykrawam gniazdo nasienne. Umieszczam w formie do zapiekania.


2. Paprykę oczyszczam. Też umieszczam w tej formie.


3. Dodaję cebulę pokrojoną w ćwiartki.


4. W paprykę wkładam obraną marchewkę.


5. Rozkrawam nieobraną główkę czosnku. Wkładam po połówce do przekrojonej dyni.


6. Dosypuję pomidorki.


7. Posypuję wszystko solą, pieprzem i papryką.


8. Podlewam dwiema łyżkami oliwy. Piekę 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.


9. Do blendera wrzucam upieczony i w całości cebulę, marchewkę, pomidory i paprykę.


10. Dodaję obrany czosnek i miąższ z dyni. Mielę intensywnie.


14. Przecedzam do misy.


15. Podgrzewam jeszcze chwilą.


Podaję udekorowaną śmietanką, oliwą i koperkiem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz