Witam,
zapraszam na jesienną zupę.
Będziecie potrzebować:
- dynia hokkaido,
- pół czerwonej papryki,
- czerwona cebula,
- marchewka,
- główka czosnku,
- 250 gram pomidorków koktajlowych,
- sól i pieprz,
- papryka słodka,
- śmietanka 12%,
- koperek.
Wykonanie:
1. Dynię dokładnie myję, rozkrawam na pół, wykrawam gniazdo nasienne. Umieszczam w formie do zapiekania.
2. Paprykę oczyszczam. Też umieszczam w tej formie.
3. Dodaję cebulę pokrojoną w ćwiartki.
4. W paprykę wkładam obraną marchewkę.
5. Rozkrawam nieobraną główkę czosnku. Wkładam po połówce do przekrojonej dyni.
7. Posypuję wszystko solą, pieprzem i papryką.
8. Podlewam dwiema łyżkami oliwy. Piekę 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.
9. Do blendera wrzucam upieczony i w całości cebulę, marchewkę, pomidory i paprykę.
10. Dodaję obrany czosnek i miąższ z dyni. Mielę intensywnie.
15. Podgrzewam jeszcze chwilą.
Podaję udekorowaną śmietanką, oliwą i koperkiem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz