wtorek, 17 grudnia 2024

Pieczony ryż po włosku

Witam,

zapraszam na doskonałe drugie danie.


Będziecie potrzebować:

- 200 gram surowego ryżu,

- duża cebula,

- 50 gram plasterków salami,

- dwie łyżki gęstej śmietany lub skyr,

- 40 gram sera tartego Gran Padano,

 - sól i pieprz,

- olej.



Wykonanie:

1. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C. Na sporej patelni rozgrzewam łyżkę oleju. Wrzucam pokrojoną w grubo plastry cebulę. Przypiekam ją przez 4 minuty.


2. Dodaję jedną łyżkę oleju i wrzucam pokrojone drobniej plasterki salami. Dłuższą chwilę smazę mieszając.


3. Wsypuję ryż. Solę i pieprzę.


4. Po minucie dolewam litr wrzątku z czajnika. Mieszam.


5. Dodaję śmietanę i ser. Mieszam jeszcze raz.


6. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 40 minut.


Przed podaniem całość mieszam z łyżką oleju i ewentualnie doprawiam.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz