wtorek, 3 września 2024

Stek z antrykotu

Witam,
zapraszam na przepyszny stek.

Będziecie potrzebować:

- stek z antrykotu około 350 gram,
- gałązka rozmarynu,
- 4 ząbki czosnku,
- sól i pieprz,
- garść suszonych podgrzybków,
- garść mrożonych kurek,
- kilkanaście małych pieczarek,
- puszka fasoli kolorowej,
- łyżka octu balsamicznego.


Wykonanie:

1. Mięso nacieram solą i pieprzem. Smażę na mocno rozgrzanej suchej patelni na pożądaną strukturę.


2. Mięso zdejmuję z patelni. Zawijam w folię aluminiową. Odstawiam żeby odpoczęło.


3. Podgrzybki zalewam połową szklanki wrzątku.


4. Na patelnię na chwilę wrzucam listki rozmarynu.


5. Po chwili wrzucam posiekane w plasterki ząbki czosnku.


6. Do tego pokrojone w ćwiartki pieczarki.


7. Rozmrożone kurki.


8. i odcedzone podgrzybki.


9. Smażę czasem mieszając przez 8 minut.


10. Wlewam puszkę fasoli razem z zalewą. Dolewam wodę z muczenia podgrzybków i ocet balsamiczny. Duszę 5 minut.


11. Wkładam mięso, dolewam soki które z niego wypłynęły. Przykrywam pokrywką. Duszę jeszcze 3 minuty.


Podaję z kaszą pęczak lub gryczaną.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz