Witam,
zapraszam na danie z Hiszpanii.
Będziecie potrzebować:
- 600 gram ziemniaków,
- cebula,
- kiełbasa Chorizo,
- sól i pieprz,
- cztery jajka.
Wykonanie:
1. Ziemniaki obieram, całe gotuję w osolonym wrzątku przez 20 minut.
2. 140 gram kiełbasy Chorizo w plastrach kroję w słupki.
3. Wrzucam na suchą patelnię, smażę 8 minut. Dorzucam drobno posiekaną cebulę.
4. Gdy cebula się zeszkli wykładam wszystko na talerz.
5, Odcedzam i osuszam ziemniaki. Odstawiam do ostygnięcia.
7. Na rozgrzany tłuszcz wkładam pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażę czasem mieszając.
8. Do zarumienionych ziemniaków dokładam Chorizo z cebulą. Smażę mieszając kilka minut.
9. Rozkładam ziemniaki do żaroodpornych foremek.
10. Na górę wbijam po dwa jajka. Sypię solą, pieprzem i ewentualnie szczypiorkiem.
Zapiekam w temperaturze 230 stopni C tak długo, aż żółtka będą na tyle ścięte, na ile lubimy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz