czwartek, 28 czerwca 2018

Xoric amb patata i oi czyli Chorizo z ziemniakami i jajkami

Witam,
zapraszam na danie z Hiszpanii.


Będziecie potrzebować:

- 600 gram ziemniaków,
- cebula,
- kiełbasa Chorizo,
- sól i pieprz,
- cztery jajka.


Wykonanie:

1. Ziemniaki obieram, całe gotuję w osolonym wrzątku przez 20 minut.


2. 140 gram kiełbasy Chorizo w plastrach kroję w słupki.


3. Wrzucam na suchą patelnię, smażę 8 minut. Dorzucam drobno posiekaną cebulę.


4. Gdy cebula się zeszkli wykładam wszystko na talerz.


5, Odcedzam i osuszam ziemniaki. Odstawiam do ostygnięcia.


6. Na patelnię wkładam dwie łyżki masła i wlewam trochę oliwy.


7. Na rozgrzany tłuszcz wkładam pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażę czasem mieszając.


8. Do zarumienionych ziemniaków dokładam Chorizo z cebulą. Smażę mieszając kilka minut.


9. Rozkładam ziemniaki do żaroodpornych foremek.


10. Na górę wbijam po dwa jajka. Sypię solą, pieprzem i ewentualnie szczypiorkiem.


Zapiekam w temperaturze 230 stopni C tak długo, aż żółtka będą na tyle ścięte, na ile lubimy.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz