Witam,
zapraszam na nietypowe kotlety.
Będziecie potrzebować:
- cztery duże pieczarki,
- 200 gram mięsa mielonego wołowego,
- jajko,
- dwie cebule dymki,
- dwa ząbki czosnku,
- bułka tarta,
- ser Gruyere,
Wykonanie:
1. Pieczarki obieram i myję pod bieżącą wodą.
2. Odkrawam ogonki, siekam je na drobną kostkę.
3. Posiekane ogonki wrzucam na rozgrzane masło klarowane.
4. Z kapeluszy wycinam trochę wnętrza tak, by pozostało mnie więcej 0,7 cm grubości każdego kapelusza.
5. Wnętrze kapelusza drobno siekam, wrzucam na patelnie do ogonków. Po chwili dorzucam też posiekane cebule. Smażę do chwili zeszklenia się cebuli.
6. Do blendera wrzucam obrany czosnek, 50 gram sera w drobnych kawałkach i wbijam jajko.
7. Dokładam przestygnięte pieczarki razem z wodą z ich duszenia. Mielę dokładnie.
8. Mięso wsypuję do miski.
9. Dolewam do niego zblendowane pieczarki.
10. Solę i pieprzę. Mieszam dokładnie.
11. Dzielę na cztery. Napełniam hojnie każdy kapelusz.
12. Z góry dokładnie obsypuję bułką tartą.
Zapiekam 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz