Witam,
zapraszam na dodatek do drugiego dania.
Będziecie potrzebować:
- makaron,
- sól i pieprz,
- mleko,
- masło,
- mąka,
- cebula dymka,
- ser Gruyere,
- goździki,
- gałka muszkatołowa,
- liście laurowe.
Wykonanie:
1. Makaron gotuję al'dente. Odcedzam i odstawiam.
2. Rozpuszczam trzy łyżki masła.
3. Dosypuję dwie łyżki mąki. Mieszam nieustannie.
4. Dolewam 250 ml mleka.
5. Wrzucam liść laurowy, jeden goździk i pokrojoną w ćwiartki cebulę. Mieszam.
6. Zagotowuję.
7. Na grubej tarce ucieram 100 gram sera.
8. Sos przecedzam, wlewam z powrotem do garnka.
9. Solę, pieprzę i wsypuję gałkę.
10. Wrzucam 75 gram tartego sera. Mieszam.
11. Makaron mieszam z sosem.
12. Rozkładam do dwóch foremek do zapiekania.
13. Posypuję pozostałymi 25 gramami startego sera.
Zapiekam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz