poniedziałek, 14 marca 2016

Makaron zapiekanyw serze

Witam,
zapraszam na dodatek do drugiego dania.


Będziecie potrzebować:

- makaron,
- sól i pieprz,
- mleko,
- masło,
- mąka,
- cebula dymka,
- ser Gruyere,
- goździki,
- gałka muszkatołowa,
- liście laurowe.


Wykonanie:

1. Makaron gotuję al'dente. Odcedzam i odstawiam. 


2. Rozpuszczam trzy łyżki masła.


3. Dosypuję dwie łyżki mąki. Mieszam nieustannie.


4. Dolewam 250 ml mleka.


5. Wrzucam liść laurowy, jeden goździk i pokrojoną w ćwiartki cebulę. Mieszam.


6. Zagotowuję.


7. Na grubej tarce ucieram 100 gram sera.


8. Sos przecedzam, wlewam z powrotem do garnka. 


9. Solę, pieprzę i wsypuję gałkę.


10. Wrzucam 75 gram tartego sera. Mieszam.


11. Makaron mieszam z sosem.


12. Rozkładam do dwóch foremek do zapiekania.


13. Posypuję pozostałymi 25 gramami startego sera.


Zapiekam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz