poniedziałek, 11 maja 2015

Ziemniaczki w sosie własnym

Witam,
zapraszam na doskonały obiad.


Będziecie potrzebować:

- 1 kg młodych ziemniaków,
- trzy pory,
- trzy marchewki,
- sól i pieprz,
- zielona pietruszka,
- trzy ząbki czosnku,
- liście laurowe,
- mąka,
- kostka rosołowa.


Wykonanie:

1. Obraną marchewkę i pora kroję w cienkie plasterki.


2. Obrane ziemniaki kroję na ćwiartki, wrzucam na rozgrzane masło.



3. Ziemniaki solę i pieprzę. Wrzucam dwa liście laurowe. Smażę aż nie zaczną robić się rumiane.


4. Wsypuję dwie łyżki mąki. Mieszam dokładnie. Smażę trzy minuty.


5. Wrzucam marchew i pora.


6. Dorzucam przetarty czosnek. Mieszam. Smażę jeszcze trzy minuty.


7. Zalewam 500 ml wody i wrzucam kostkę rosołową. Duszę pod przykryciem 25 minut.


8. Dokładam posiekaną pietruszkę. 


Najlepsze są drugiego dnia, odgrzane na nowo.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz