Witam,
zapraszam na doskonały obiad.
Będziecie potrzebować:
- 1 kg młodych ziemniaków,
- trzy pory,
- trzy marchewki,
- sól i pieprz,
- zielona pietruszka,
- trzy ząbki czosnku,
- liście laurowe,
- mąka,
- kostka rosołowa.
Wykonanie:
1. Obraną marchewkę i pora kroję w cienkie plasterki.
2. Obrane ziemniaki kroję na ćwiartki, wrzucam na rozgrzane masło.
3. Ziemniaki solę i pieprzę. Wrzucam dwa liście laurowe. Smażę aż nie zaczną robić się rumiane.
4. Wsypuję dwie łyżki mąki. Mieszam dokładnie. Smażę trzy minuty.
5. Wrzucam marchew i pora.
6. Dorzucam przetarty czosnek. Mieszam. Smażę jeszcze trzy minuty.
7. Zalewam 500 ml wody i wrzucam kostkę rosołową. Duszę pod przykryciem 25 minut.
8. Dokładam posiekaną pietruszkę.
Najlepsze są drugiego dnia, odgrzane na nowo.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz