Witam,
zapraszam na portugalską zapiekankę.
Będziecie potrzebować:
- około 1 kg ziemniaków,
- 400 gram mięsa mielonego,
- pół kiełbasy Porco Preto Painha,
- cebula,
- jajko,
- trzy ząbki czosnku,
- sól i pieprz,
- mleko,
- keczup,
- gałka muszkatołowa,
Wykonanie:
1. Ziemniaki dokładnie myję i gotuję 25 minut w mundurkach.
2. Kiełbasę Porco Preto obieram z białej skórki. Kroję na mniejsze kawałki.
3. Mielę ją w blenderze dość drobno.
4. Na dwóch łyżkach rozpuszczonego masła blanszuję pokrojoną cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku.
5. Dodaję mięso mielone i kiełbasę. Gdy zmieni kolor dodaję sól i pieprz.
6. Dodaję cztery łyżki keczupu. Gotuję kilka minut.
7. Ziemniaki wyjmuję na sitko. Gorące przekrawam na pół i obieram.
8. Ziemniaki wrzucam do garnka, dolewam 100 ml mleka.
9. Przecieram bardzo dokładnie.
10. Przyprawiam je gałką muszkatołową.
11. Połowę masy ziemniaczanej rozkładam na dnie formy żaroodpornej, wysmarowanej masłem.
12. Na wierzch układam mięso.
13. A na samą górę znów warstwę ziemniaków. Wygładzam.
14. Powierzchnię smaruję rozkłóconym żółtkiem.
15. Zapiekam 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Niedrogie i łatwe do przygotowania codzienne danie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz