Witam,
zapraszam na danie w hołdzie restauracji Rodos z Dzierżoniowa.
Będziecie potrzebować:
- 400 gram polędwicy wieprzowej,
- papryka czerwona,
- 250 gram pieczarek,
- sól i pieprz,
- dwie cebule szalotki,
- dwa ząbki czosnku,
- papryka słodka i ostra,
- przyprawa do gyrosa,
- jogurt naturalny,
- ser cheddar,
- Metaxa (minimum pięciogwiazdkowa).
Wykonanie:
1. Polędwicę myję, osuszam papierowym ręcznikiem, kroję w jak najcieńsze plasterki.
2. Wrzucam na rozgrzane masło.
3. Po chwili posypuję paprykami, solą i pieprzem oraz przyprawą do gyrosa.
4. Dodaję pokrojoną w krążki cebulę.
5. oraz przeciśnięty czosnek.
6. Podlewam mięso 350 ml wody. Zagotowuję.
7. Wrzucam pokrojoną w piórka paprykę.
8. oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Duszę 15 minut często mieszając.
9. Dolewam 100 ml Metaxy. Zagotowuję.
10. Do kubka wlewam 120 ml jogurtu naturalnego. Solę i pieprzę.
11. Dolewam sos z mięsa i mieszam.
12. Wlewam z powrotem na patelnię. Gotuję ale nie doprowadzam do wrzenia.
13. Jeszcze ciepłe mięso razem z sosem przekładam do formy do zapiekania.
14. Wierzch dekoruję serem.
Wstawiam do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika. Zapiekam 15 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz