poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Łazanki z kapustą

Witam,
zapraszam na typowy, polski makaron.


Będziecie potrzebować:

- makaron łazanki.
- 400 gram kapusty kiszonej,
- kiełbasa,
- 15 gram grzybów suszonych,
- 20 gram pieczarek,
- sól i pieprz,
- zielona pietruszka,
- dwie cebule,
- kminek.


Wykonanie:

1. Grzyby suszone zalewam szklanką wrzątku, odstawiam na noc.


2. Następnego dnia wyjmuję na chwilę grzyby z wody w której się moczyły i siekam je na drobne kawałki.


3. Razem z wodą przelewam do garnka.


4. Kiełbasę kroję w pół pasterki. Podsmażam na rozgrzanym maśle.


5. Dodaję drobno pokrojoną cebulę. Smażę aż się nie zblanszuje.


6. Do garnka z grzybami dodaję pokrojone w plasterki i lekko obsmażone pieczarki. Zagotowuję.


7. Kiszoną kapustę siekam bardzo drobno.


8. Wrzucam ją do gotujących się grzybów.


9. Dolewam szklankę wody. Gotuję 1,5 godziny.


10. Po tym czasie solę i pieprzę oraz wsypuję trochę kminku.


11. Dorzucam kiełbasą, chwilę jeszcze podgrzewam.


12. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu.


13.Na rozgrzane masło wrzucam odcedzony makaron.


14. Dodaję kapustę z kiełbasą.


15. Posypuję posiekaną pietruszką.


Smażę kilka minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz