Witam,
zapraszam na typowy, polski makaron.
Będziecie potrzebować:
- makaron łazanki.
- 400 gram kapusty kiszonej,
- kiełbasa,
- 15 gram grzybów suszonych,
- 20 gram pieczarek,
- sól i pieprz,
- zielona pietruszka,
- dwie cebule,
- kminek.
Wykonanie:
1. Grzyby suszone zalewam szklanką wrzątku, odstawiam na noc.
2. Następnego dnia wyjmuję na chwilę grzyby z wody w której się moczyły i siekam je na drobne kawałki.
3. Razem z wodą przelewam do garnka.
4. Kiełbasę kroję w pół pasterki. Podsmażam na rozgrzanym maśle.
5. Dodaję drobno pokrojoną cebulę. Smażę aż się nie zblanszuje.
6. Do garnka z grzybami dodaję pokrojone w plasterki i lekko obsmażone pieczarki. Zagotowuję.
7. Kiszoną kapustę siekam bardzo drobno.
8. Wrzucam ją do gotujących się grzybów.
9. Dolewam szklankę wody. Gotuję 1,5 godziny.
10. Po tym czasie solę i pieprzę oraz wsypuję trochę kminku.
11. Dorzucam kiełbasą, chwilę jeszcze podgrzewam.
12. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu.
13.Na rozgrzane masło wrzucam odcedzony makaron.
14. Dodaję kapustę z kiełbasą.
15. Posypuję posiekaną pietruszką.
Smażę kilka minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz