sobota, 11 kwietnia 2015

Garam masala

Witam,
zapraszam na element indyjskiej sztuki kulinarnej. 


Będziecie potrzebować:

- pieprz ziarnisty,
- goździki,
- liście laurowe,
- cynamon w laskach,
- kmin rzymski mielony,
- gałka muszkatołowa mielona,
- kardamon cały,
- kolendra mielona, 
- szafran.


Wykonanie:

1. Dwa liście laurowe, dwie łyżeczki kardamonu, laskę cynamonu, łyżeczkę goździków i dwie łyżeczki pieprzu wrzucam do moździerza. Rozcieram dość drobno.


2. Wszystko z moździerza wrzucam na suchą patelnię. Podgrzewam trzy minuty. 


3. Dokładam do tego po łyżeczce kminu, kolendry i gałki.


4. Mieszam i podgrzewam 10 minut.


5. Po tym czasie przesypuję wszystko do moździerza, Ucieram. Wyrzucam łupinki od kardamonu.


6. Dodaję pól łyżeczki szafranu. Dalej ucieram, aż prawie wszystko będzie miałkie.


7. Przesiewam na drobnym sitku.


Trzymam w zamkniętym słoiczku z dala od słońca.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz