czwartek, 29 stycznia 2015

Czeska zupa czosnkowa

Witam,
zapraszam na prawdziwie czeskie danie.


Będziecie potrzebować:

- 1,5 główki czosnku,
- dwa jajka,
- 200 gram boczku wędzonego,
- cebula,
- dwa ziemniaki,
- sól i pieprz,
- ziele angielskie, liść laurowy, majeranek,
- marchewka i pietruszka,
- por,
- seler naciowy.


Wykonanie:

1. Jedną główkę czosnku rozdzielam na ząbki (nie obieram), wkładam do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika. Piekę 20 minut.


2. Boczek kroję w drobną kostkę.


3. Rozpuszczam masło klarowane w garnku.


4. Wrzucam na nie boczek.


5. Dodaję pokrojoną cebulę. Smażę do momentu, aż cebula się zeszkli.


6. Dolewam 1,5 litra wody. Wrzucam liść laurowy i trzy ziela angielskie.


7. Ziemniaki obieram, kroję w kostkę. Wrzucam do gotującego się boczku.


8. Dorzucam też pietruszkę, marchewkę, por i seler.


9. Solę i pieprzę. Gotuję 20 minut.


10. Pieczony czosnek przekrawam na pół.


11. Pół główki czosnku surowego przecieram praską.


12. Oba czosnki wrzucam do zupy. Gotuję jeszcze 10 minut. Wyłączam, odstawiam, żeby chwilę przestygła. 


13. Z zupy wyjmuję por, seler, pietruszkę, liście i ziele.


14. Widelcem wyjmuję też boczek.


15. Zupę miksuję na gładką masę. 


16. Z ugotowanego boczku odkrawam miękkie kawałki. Kroję go na drobną kosteczkę.


17. Wrzucam do zmiksowanej zupy.


18. Dodaję też majeranek. Podgrzewam nie zagotowując.


Do talerza dodaję ugotowane na twardo jajko.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz