Witam,
zapraszam na smaczną zapiekankę.
Będziecie potrzebować:
- 1 l mleka,
- dwa ząbki czosnku,
- dwa liści laurowe,
- 350 gram makaronu,
- 75 gram masła,
- 75 gram mąki,
- sól i pieprz,
- jeden brokuł,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- zielona pietruszka,
- 150 gram sera cheddar.
Wykonanie:
1. Zagotowuję mleko z liśćmi laurowymi i przeciśniętym czosnkiem.
2. Przecedzam przez sitko.Odstawiam.
3. Makaron gotuję w osolonym wrzątku.
4. W garnku z grubym dnem rozpuszczam masło.
5. Do rozpuszczonego masła wsypuję mąkę.
6. Smażę cały czas mieszając, aż uzyskam jasno złotą jednolitą zasmażkę.
7. Mieszając, wlewam do zasmażki mleko czosnkowe. Gotuję 2 minuty. Zdejmuję z palnika.
8. Do gotującego się makaronu, na 4 minuty przed końcem, wrzucam podzielony na różyczki brokuł.
9. Do ugotowanego mleka z zasmażką wrzucam gałkę muszkatołową, sól, pieprz i pietruszkę zieloną.
10. oraz 3/4 startego żółtego sera.
11. Makaron i brokuł odcedzam, wkładam do formy żaroodpornej.
12. Polewam sosem z garnka.
13. Lekko mieszam, żeby wszystkie brokuły pokryły się sosem.
14. Posypuję pozostałą częścią sera.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C do chwili, aż ser się rozpuści i lekko za złoci.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz