sobota, 31 stycznia 2015

Zapiekanka brokułowa

Witam,
zapraszam na smaczną zapiekankę.


Będziecie potrzebować:

- 1 l mleka,
- dwa ząbki czosnku,
- dwa liści laurowe,
- 350 gram makaronu,
- 75 gram masła, 
- 75 gram mąki,
- sól i pieprz,
- jeden brokuł,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- zielona pietruszka,
- 150 gram sera cheddar.


Wykonanie:

1. Zagotowuję mleko z liśćmi laurowymi i przeciśniętym czosnkiem.


2. Przecedzam przez sitko.Odstawiam.


3. Makaron gotuję w osolonym wrzątku.


4. W garnku z grubym dnem rozpuszczam masło.


5. Do rozpuszczonego masła wsypuję mąkę.


6. Smażę cały czas mieszając, aż uzyskam jasno złotą jednolitą zasmażkę.


7. Mieszając, wlewam do zasmażki mleko czosnkowe. Gotuję 2 minuty. Zdejmuję z palnika.


8. Do gotującego się makaronu, na 4 minuty przed końcem, wrzucam podzielony na różyczki brokuł.


9. Do ugotowanego mleka z zasmażką wrzucam gałkę muszkatołową, sól, pieprz i pietruszkę zieloną.


10. oraz 3/4 startego żółtego sera.


11. Makaron i brokuł odcedzam, wkładam do formy żaroodpornej.


12. Polewam sosem z garnka.


13. Lekko mieszam, żeby wszystkie brokuły pokryły się sosem.


14. Posypuję pozostałą częścią sera.


Pieczemy w temperaturze 180 stopni C do chwili, aż ser się rozpuści i lekko za złoci.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz