Witam,
zapraszam na oryginalne puree.
Będziecie potrzebować:
- kilogram ziemniaków,
- sól i pieprz,
- 50 ml oliwy orzechowej,
- 100 ml śmietanki 12 %,
- garść pestek dyni (po obraniu),
- garść słonecznika (po obraniu),
- dwie garście orzechów włoskich (po obraniu),,
- zielona pietruszka.
Wykonanie:
1. Orzechy, pestki i słonecznik mielę w blenderze na bardzo drobno.
2. Śmietankę wlewam do garnka, dosypuję orzechy. Podgrzewam na lekkim ogniu ale nie dopuszczam do zagotowania.
3. Ziemniaki gotuję w osolonym wrzątku.
4. Przecedzam śmietankę przez sitko wyłożone gazą.
5. Wlewam ją do ziemniaków.
6. Dodaję oliwę i pietruszkę.
Ugniatam tłuczkiem do ziemniaków aż nabiorą konsystencji puree. Od razu podaję.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz