wtorek, 27 stycznia 2015

Puree ziemniaczane z orzechami

Witam,
zapraszam na oryginalne puree.



Będziecie potrzebować:

- kilogram ziemniaków,
- sól i pieprz,
- 100 ml śmietanki 12 %,
- garść pestek dyni (po obraniu),
- garść słonecznika (po obraniu),
- dwie garście orzechów włoskich (po obraniu),,
- zielona pietruszka.


Wykonanie:

1. Orzechy, pestki i słonecznik mielę w blenderze na bardzo drobno.


2. Śmietankę wlewam do garnka, dosypuję orzechy. Podgrzewam na lekkim ogniu ale nie dopuszczam do zagotowania.


3. Ziemniaki gotuję w osolonym wrzątku.


4. Przecedzam śmietankę przez sitko wyłożone gazą.


5. Wlewam ją do ziemniaków.


6. Dodaję oliwę i pietruszkę.


Ugniatam tłuczkiem do ziemniaków aż nabiorą konsystencji puree. Od razu podaję.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz