Witam,
zapraszam na pierwsze danie.
Będziecie potrzebować:
- dwie cukinie,
- por,
- gruszka,
- cytryna,
- trzy małe ziemniaki,
- cebula,
- główka czosnku,
- sól i pieprz,
- świeże zioła,
- miód,
- oliwa,
- makaron ryżowy,
- papryka słodka,
- bulion.
Wykonanie:
1. Gruszkę, cebulę i por kroję na drobne kawałki. Wrzucam do formy do zapiekania.
2. Dodaję posiekane cukinie.
4. Dokładam główkę czosnku przeciętą na pół.
5. Dorzucam skórkę obraną z całej cytryny i sok wyciśnięty z jej połowy..
6. Wszystko solę i pieprzę.
7. Dokładam zioła, łyżkę miodu i 5 łyżek oliwy.
8. Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni C i zapiekam 50 minut.
9. W misce mieszam posypkę z soli i papryki.
10. Warzywa wyjmuję z piekarnika. Odstawiam na chwilę.
11. Mielę dokładnie w blenderze.
12. Przecedzam do gotującego się bulionu.
13. Makaron prażę na rozgrzanym oleju i jeszcze ciepły posypuję posypką.
Makaron wykładam na zupę podaną w talerzach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz