niedziela, 25 stycznia 2015

Bulion na skrzydełkach - przepis bazowy

Witam,
zapraszam na bazę pierwszego dania.




Będziecie potrzebować:

- dwa kurze skrzydełka,
- sól i pieprz,
- włoszczyzna bez kapusty (marchew, pietruszka, seler, por),
- ziele angielskie,
- liść laurowy.


Wykonanie:

1. Do garnka wlewam 1,2 litra wody. Wkładam do niej skrzydełka.


2. Dodaję liść laurowy i trzy ziela angielskie.


3. Solę i pieprzę do smaku. Gotuję 20 minut.


4. Po tym czasie wkładam oczyszczoną włoszczyznę. Gotuję jeszcze 15 minut.


5. Trochę już ostygnięty bulion przecedzam przez drobne sito.


Taka ilość bulionu wystarcza mi na przyrządzenie dwóch dowolnych zup + mała dokładka.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz