środa, 26 lipca 2023

Szparagi w zalewie

 Witam,

zapraszam na wyśmienite szparagi.

Będziecie potrzebować:

- szparagi zielone,
- szparagi białe,
- gorczyca,
- czosnek,
- cukier,
- sól,
- ocet,
- liście laurowe.


Wykonanie:

1. Gotuję płyn do zalewania szparagów i punktu 1. tego przepisu: TU.


2. Szparagi obieram i skracam do wysokości słoiczka.


3. Wkładam je ciasno do słoiczka główkami do góry.


4. Posypuję łyżeczką gorczycy liściem laurowym.


5. Wkładam pokrojony w plasterki ząbek czosnku.


6. Zalewam wystygniętą wodą z punktu 1. Szczelnie zakręcam.


8. Wstawiam do szerokiego garnka wyłożonego ścierką.


9. Napełniam garnek zimną wodą tak, żeby linia wody znajdowała się tuż pod linią pokrywek. Gotuję dokładnie 3 minuty od momentu zagotowania się wody.


10. Po wyłączeniu palnika pod garnkiem od razu wyjmuję słoiki i stawiam je do góry dnem.


Gdy słoiki zupełnie ostygną, wstawiam ja do ciemnej szafki na zimę.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz