poniedziałek, 5 czerwca 2023

Makaron z krewetkami i czerwonym pesto

 Witam,

zapraszam na wyjątkowy makaron.

Będziecie potrzebować:

- makaron tagliatelle,

- 10 krewetek (mogą być mrożone),

- pesto czerwone,

- sól i pieprz,

- szklanka białego wina,

- 4 ząbki czosnku,

- zielona pietruszka, 

- chili.



Wykonanie:

1. Na oliwie lub oleju podsmażam końcówki ogonków krewetek.


2. Krewetki kroję w centymetrowe kawałki.


3. Wyjmuję z tłuszczu ogonki, wrzucam krewetki.


4. Od razu dorzucam czosnek pokrojony w płatki.


5. Solę, pieprzę i posypuję papryką chili.


6. Dokładam trzy łyżki pesto.


7. Wlewam kieliszek wina i zagotowuję.


8. Osobno, w osolonym wrzątku gotuję makaron al'dente.


9. Odcedzony makaron dorzucam do krewetek, mieszam nie grzejąc.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz