Witam,
zapraszam na ogórki jak u mojej mamy.
Będziecie potrzebować:
- ogórki gruntowe,
- sól,
- cukier,
- gorczyca,
- pieprz w ziarnach,
- korzeń chrzanu,
- zestaw do kiszenia (czosnek, koper, liście chrzanu).
Wykonanie:
1. Nastawiam wodę do zagotowania. Do każdego litra wody wsypuję 5 płaskich łyżeczek soli (25 gram) i pół łyżeczki cukru.
2. Na dno naczynia z kamionki wkładam porwany drobniej koper, liść chrzanu i plasterki korzenia chrzanu. Dodaję ząbki czosnku, łyżeczkę gorczycy i pół łyżeczki pieprzu.
3. Układam jedną warstwę umytych w zimnej wodzie ogórków.
4. Przekładam porwanym koprem i liściem chrzanu. Układam kolejną warstwę ogórków.
5. Zalewam wcześniej wystudzoną wodą tak, by zalać całkowicie ogórki. Nakrywam małym talerzem (takim, żeby utopił się w naczyniu z kamionki) i wstawiam na wierzch pół słoika wody.
6. Ogórki małosolne są już gotowe po dwóch dniach. Na kiszone trzeba jeszcze kilka dni poczekać.
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz