środa, 29 marca 2017

Zupa buraczkowa z dynią

Witam,
zapraszam na nietypową zupę.


Będziecie potrzebować:

- buraki (mogą być ugotowana na przykład z barszczu),
- sól i pieprz,
- jogurt naturalny,
- kawałek dyni,
- pół papryki,
- dwa jabłka,
- marchewka z bulionu,
- cytryna,
- tymianek.


Wykonanie:

1. Buraki obieram, kroję na drobniejsze części. Wrzucam do garnka.


2. Do buraków dodaję obrane, pokrojone jabłka.


3. oraz paprykę pokrojoną w drobne kawałki.


4. do tego kawałki dyni.


5. Wszystko zalewam bulionem.


6. Dolewam sok z połowy cytryny, sól i pieprz.


7. Przykrywam i gotuję 25 minut. Po tym czasie odstawiam, żeby zupa przestygła.


8. Chłodną zupę mielę blenderem.


9. Dosypuję marchewkę i jeszcze chwilę podgrzewam.


Gotową zupę dekoruję jogurtem, posiekanym tymiankiem i ewentualnie solą i pieprzem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz