Witam,
zapraszam na nietypową zupę.
Będziecie potrzebować:
- buraki (mogą być ugotowana na przykład z barszczu),
- sól i pieprz,
- jogurt naturalny,
- kawałek dyni,
- pół papryki,
- dwa jabłka,
- marchewka z bulionu,
- cytryna,
- tymianek.
Wykonanie:
1. Buraki obieram, kroję na drobniejsze części. Wrzucam do garnka.
2. Do buraków dodaję obrane, pokrojone jabłka.
3. oraz paprykę pokrojoną w drobne kawałki.
4. do tego kawałki dyni.
5. Wszystko zalewam bulionem.
6. Dolewam sok z połowy cytryny, sól i pieprz.
7. Przykrywam i gotuję 25 minut. Po tym czasie odstawiam, żeby zupa przestygła.
8. Chłodną zupę mielę blenderem.
9. Dosypuję marchewkę i jeszcze chwilę podgrzewam.
Gotową zupę dekoruję jogurtem, posiekanym tymiankiem i ewentualnie solą i pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz