Witam,
zapraszam na świąteczne wspomnienie.
Będziecie potrzebować:
- marchew,
- pietruszka korzeń,
- por,
- seler,
- kilka liści selera naciowego,
- cebula,
- dwa jabłka,
- sól i pieprz,
- pietruszka zielona,
- 1,5 kg buraków,
- cytryna.
Wykonanie:
1. Obieram marchew, pietruszkę, cebulę i seler.
2. Wrzucam razem z porem i liśćmi selera do osolonej wody. Gotuję 30 minut.
3. Buraki obieram.
4. Kroję je na drobniejsze części.
5. Z jabłek wykrawam gniazda nasienne.
6. Wyciskam sok z cytryny.
7. Do ugotowanych warzyw dorzucam pokrojone buraczki.
8. 15 minut przed końcem ugotowania dokładam jabłka a 1 minutę przed końcem wlewam sok z cytryny.
Całość doprawiam jeszcze solą i pieprzem. Podaję z uszkami i natką pietruszki. Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz