sobota, 4 stycznia 2014

Barszcz

Witam,
zapraszam na świąteczne wspomnienie.

Będziecie potrzebować:

- marchew,
- pietruszka korzeń,
- por,
- seler,
- kilka liści selera naciowego,
- cebula,
- dwa jabłka,
- sól i pieprz,
- pietruszka zielona,
- 1,5 kg buraków,
- cytryna.


Wykonanie:

1. Obieram marchew, pietruszkę, cebulę i seler. 


2. Wrzucam razem z porem i liśćmi selera do osolonej wody. Gotuję 30 minut.


3. Buraki obieram.


4. Kroję je na drobniejsze części.


5. Z jabłek wykrawam gniazda nasienne.


6. Wyciskam sok z cytryny.


 7. Do ugotowanych warzyw dorzucam pokrojone buraczki.


8. 15 minut przed końcem ugotowania dokładam jabłka a 1 minutę przed końcem wlewam sok z cytryny.

Całość doprawiam jeszcze solą i pieprzem. Podaję z uszkami i natką pietruszki. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz