poniedziałek, 27 marca 2017

Łosoś parzony w zielonej herbacie

Witam,
zapraszam na zdrowy obiad.


Będziecie potrzebować:

- filet z łososia,
- kiełki rzodkiewki,
- sól i pieprz,
- miód,
- cytryna,
- sos worcestershire,
- imbir mielony,
- koperek,
- dwie cebulki dymki,
- torebka zielonej herbaty.


Wykonanie:

1. Do dużego garnka wlewam 3 litry wody. Wstawiam na palnik. Solę i pieprzę.


2. Cebulki kroję w półplasterki, wrzucam do garnka.


3. Dosypuję trochę imbiru.


4. Z cytryny ścieram skórkę.


5. oraz wyciskam z całej sok. Dodaję wszystko do garnka.


6. Dolewam również dwie łyżeczki sosu worcestershire.


7. oraz łyżeczkę miodu. Czekam, aż się to wszystko zagotuje. Wsypuję zieloną herbatę z torebki oraz koperek.


8. Na górę, w sicie do gotowania na parze, wkładam podzielonego łososia. Przykrywam i gotuję 5 - 7 minut.


Dekoruję kiełkami już na talerzu.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz