Witam,
zapraszam na czekoladowe szaleństwo.
Będziecie potrzebować:
- czekolada gorzka,
- jajko,
- śmietanka 30 %,
- odrobina rumu.
Wykonanie:
1. 100 gram czekolady kroje na drobne części i rozpuszczam w garnku na parze.
2. Oddzielam białko od żółtka. Żółtko ucieram na pianę.
3. Do 150 gram śmietany dolewam łyżeczkę rumu, ubijam na sztywno.
4. Żółtko przelewam do garnka, stawiam na mały palnik i dość często mieszam, aż się nie zatnie.
5. Do ściętego żółtka wlewam czekoladę. Mieszam.
6. Dodaję ubitą śmietankę. Mieszam i szybko zdejmuję z palnika.
Górę dekoruję startą lub cienko pokrojoną czekoladą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz