Witam,
zapraszam na nietypową pizzę.
Będziecie potrzebować:
- cebula,
- 150 gram kurek,
- kilka kwiatków kalafiora,
- dwa małe karczochy,
- ser camembert,
- ser mozzarella,
- ser Capri typu włoskiego
- trochę salami,
- nagietki (mogą by suszone),
- parmezan,
- sól i pieprz,
- oliwa,
- świeże zioła.
Wykonanie:
1. Podsmażam posiekaną cebulę na łyżce oliwy.
2. Gdy cebula już się zblanszuje, wrzucam kurki. Solę, pieprzę i smażę mieszając około 7 minut.
3. Na rozwałkowane ciasto wykładam sos czosnkowy.
4. Kwiatki kalafiora przekrawam na połówki.
5. Karczochy obieram z zewnętrznych płatków, kroję w poprzek na ósemki.
6. Wrzucam kalafiora i kawałki karczocha do osolonego wrzątku. Gotuję 10 minut, odlewam.
7. Na cieście układam kawałki sera camembert.
8. Dodaje kilka plasterków salami.
9. Posypuje płatkami nagietków.
10. Układam odsączone kalafiorki.
11. oraz ósemki karczochów.
12. Rozkładam pokrojona w kawałki mozzarellę.
13. oraz kawałki serka Capri.
14. Wysypuję z patelni kurki z cebulą. Całość solę, pieprze, posypuję posiekanymi ziołami i parmezanem.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C na 17 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz