Witam,
zapraszam na brytyjskie danie.
Będziecie potrzebować:
- ziemniaki 1 kg,
- sos Worcestershire,
- oliwa,
- mleko,
- mięso mielone - 200 gram,
- marchewka,
- tymianek,
- masło,
- koncentrat pomidorowy,
- cebula,
- cebula czerwona,
- sól i pieprz,
- boczek.
Wykonanie:
1. Ziemniaki gotuję w osolonym wrzątku.
2. Obie cebule mielę w blenderze.
3. Blanszuję na oliwie.
4. Do blendera (bez jego umycia) wrzucam kilka marchewek.
5. Dokładam dwie łyżeczki koncentratu i trzy łyżeczki sosu Worcestershire.
6. Solę i pieprzę.
7.Do blanszowanej cebuli wkładam mięso mielone, mieszam.
8. Do blendera dolewam szklankę wody, mielę dokładnie.
9. Gdy mięso zmieni już kolor, wylewam do niego sos pomidorowy.
10. Lekko przykrywam przykrywką, duszę na małym ogniu 15 minut.
11. 150 gram boczku kroję w kostkę i obsmażam na suchej patelni.
12. Wrzucam go do mięsa.
13. Ziemniaki odcedzam i osuszam.
14. Dokładam do niego łyżkę masła i 1/2 szklanki mleka.
15. Ugniatam łyżką jak na puree.
16. Mięso odcedzam od pomidorowego sosu.
17. Pół szklanki tego sosu wlewam do ziemniaków.
18. Dosypuję posiekany tymianek, ugniatam jeszcze chwilę łyżką do puree.
19. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wykładam mięso.
19. Przykrywam je masą ziemniaczaną, wygładzam widelcem.
20. Piekę 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C.
Zapiekankę możecie odgrzewać kilkakrotnie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz