Witam,
zapraszam na wystawne mięso.
Będziecie potrzebować:
- polędwica schabowa (350 gram),
- sól,
- jałowiec,
- ziarna kawy,
- pieprz czerwony w ziarnach,
- por.
Wykonanie:
1.Odmierzam po garści ziaren kawy, ziaren pieprzu i jałowca.
2. Mielę je w młynku do kawy lub ucieram w moździerzu.
3. Polędwicę nacieram solę i mieszanką kawy.
4. Miskę przykrywam folią, wstawiam na 30 minut do lodówki.
5. Pora kroje w plastry grubości 5 - 7 mm.
6. Wykładam nimi dno formy żaroodpornej.
7. Polędwicę kroję na drobniejsze części.
9. Wykładam ją na pora.
10. Skrapiam jeszcze trochę oliwą.
11. Posypuję kilkoma ziarnami pieprzu.
12. Naczynie żaroodporne przykrywam, wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 20 minut.
Podaję gorące.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz