poniedziałek, 23 stycznia 2017

Polędwica w pieprzu i kawie

Witam,
zapraszam na wystawne mięso.


Będziecie potrzebować:

- polędwica schabowa (350 gram),
- sól,
- jałowiec,
- ziarna kawy,
- pieprz czerwony w ziarnach,
- por.


Wykonanie:

1.Odmierzam po garści ziaren kawy, ziaren pieprzu i jałowca.


2. Mielę je w młynku do kawy lub ucieram w moździerzu.


3. Polędwicę nacieram solę i mieszanką kawy.


4. Miskę przykrywam folią, wstawiam na 30 minut do lodówki.


5. Pora kroje w plastry grubości 5 - 7 mm.


6. Wykładam nimi dno formy żaroodpornej.


7. Polędwicę kroję na drobniejsze części.


8. Wrzucam na patelnię, na masło z oliwą. Smażę 7 - 8 minut, czasem mieszając.


9. Wykładam ją na pora.


10. Skrapiam jeszcze trochę oliwą.


11. Posypuję kilkoma ziarnami pieprzu.


12. Naczynie żaroodporne przykrywam, wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 20 minut.


Podaję gorące.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz