Witam,
zapraszam na nietypowy danie obiadowe.
Będziecie potrzebować:
- tuszka z królika,
- sól i pieprz,
- śmietanka 30 %,
- mąka,
- 250 gram pieczarek,
- trzy ząbki czosnku,
- cebula,
- zielona pietruszka, bazylia.
Wykonanie:
1. Królika kroję na mniejsze części.
2. Myję dokładnie.
3. Osuszam ręcznikiem papierowym.
4. Nacieram (również od wewnątrz) solą, pieprzem i przetartym czosnkiem.
5. Posypuję mąką.
6. Wkładam na patelnię, na rozgrzane masło. Rumienię z każdej strony.
7. Na drugiej patelni podsmażam na rozgrzanym maśle półplasterki cebuli.
8. Dokładam pieczarki, smażę jeszcze 7 minut.
9. Sole, pieprzę i dorzucam posiekaną bazylię.
10. Przekładam do natłuszczonej formy żaroodpornej.
11. Na wierzchu, dość ciasno, układam królika.
12. Dolewam pół szklanki wody.
13. Przykrywam i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piekę 40 - 50 minut.
14. Na 5 minut przed końcem pieczenia dolewam do królika pół szklanki śmietanki i posypuję posiekaną pietruszką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz