środa, 7 grudnia 2016

Królik duszony w pieczarkach

Witam,
zapraszam na nietypowy danie obiadowe.


Będziecie potrzebować:

- tuszka z królika,
- sól i pieprz,
- śmietanka 30 %,
- mąka,
- 250 gram pieczarek,
- trzy ząbki czosnku,
- cebula,
- zielona pietruszka, bazylia.


Wykonanie:

1. Królika kroję na mniejsze części.


2. Myję dokładnie.


3. Osuszam ręcznikiem papierowym.


4. Nacieram (również od wewnątrz) solą, pieprzem i przetartym czosnkiem.


5. Posypuję mąką.


6. Wkładam na patelnię, na rozgrzane masło. Rumienię z każdej strony.


7. Na drugiej patelni podsmażam na rozgrzanym maśle półplasterki cebuli.


8. Dokładam pieczarki, smażę jeszcze 7 minut.


9. Sole, pieprzę i dorzucam posiekaną bazylię.


10. Przekładam do natłuszczonej formy żaroodpornej.


11. Na wierzchu, dość ciasno, układam królika.


12. Dolewam pół szklanki wody.


13. Przykrywam i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piekę 40 - 50 minut.


14. Na 5 minut przed końcem pieczenia dolewam do królika pół szklanki śmietanki i posypuję posiekaną pietruszką.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz