piątek, 4 marca 2016

Blok waniliowy

Witam,
zapraszam na niesamowity deser.


Będziecie potrzebować:

- 250 gram mleka w proszku,
- 110 gram masła,
- 100 gram cukru,
- 50 gram cukru waniliowego,
- płatki kukurydziane (u mnie Lion),
- pestki dyni,
- orzechy włoskie i laskowe,
- płatki migdałów,
- kandyzowany ananas.


Wykonanie:

1. Do miski wrzucam 15 gram pokruszonych orzechów włoskich.


2. Dokładam 30 gram pestek dyni,


3. oraz 40 gram całych orzechów laskowych.


4. Dodaję też 50 gram kandyzowanych ananasów


5. i 60 gram płatków kukurydzianych. Mieszam.


6. Odmierzam masło.


7. Dosypuję cukier waniliowy i zwykły.


8. Dolewam 3/4 szklanki wody i wstawiam na mały palnik.


9. Do miski wsypuję mleko w proszku i mieszankę orzechową. Mieszam.


10. Keksówkę wykładam folią. Wierzch wysypuję płatkami migdałowymi.


11. Do miski z mlekiem wlewam rozpuszczone i przestygnięte masło.


12. Mieszam długo i bardzo intensywnie.


13. Wylewam masę do formy keksowej. 


14. Uderzam lekko formą o kuchenny blat żeby masa się uleżała.


15. Wstawiam masę do lodówki. Zostawiam na noc.


Blok przechowuję w lodówce.
Smacznego!

1 komentarz: