poniedziałek, 7 marca 2016

Kaczka duszona z czosnkiem i limonkami

Witam,
zapraszam na pachnące mięso w chrupiącej skórce.

Będziecie potrzebować:

- dwa uda z kaczki,
- 1,5 limonki,
- osiem ząbków czosnku,
- sól i pieprz,
- miód,
- tymianek,
- piwo.


Wykonanie:

1. Mięso kaczki myję, osuszam i odcinam nadmiar skóry.


2. Limonkę kroję w 0,5 cm plastry.


3. Układam na dnie naczynia żaroodpornego.


4. Czosnek obieram i lekko zgniatam każdy ząbek. Wrzucam na limonki.


5. Uda z kaczki nacieram solą, pieprzem i tymiankiem.


6. Układam je na czosnku, skórą do góry. Solę jeszcze z góry.


7. Wstawiam bez przykrycia do nagrzanego do 210 stopni C piekarnika. Zapiekam 30-35 minut.


8. Po tym czasie wyjmuję kaczkę i podlewam ją 250 ml piwa.


9. Kaczkę przykrywam, temperaturę piekarnika zmniejszam do 160 stopni C i zapiekam 2 godziny.


10. Do małej miseczki wkładam dwie łyżki miodu.


11. Zalewam 150 ml piwa. Mieszam bardzo intensywnie. 


12. Glazurą smaruję kaczkę.


13. Zwiększam temperaturę do 200 stopni C i wstawiam udka bez przykrycia na 20 - 30 minut.


Udka podaję z mieszanym ryżem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz