Witam,
zapraszam na pachnące mięso w chrupiącej skórce.
- dwa uda z kaczki,
- 1,5 limonki,
- osiem ząbków czosnku,
- sól i pieprz,
- miód,
- tymianek,
- piwo.
Wykonanie:
1. Mięso kaczki myję, osuszam i odcinam nadmiar skóry.
2. Limonkę kroję w 0,5 cm plastry.
3. Układam na dnie naczynia żaroodpornego.
4. Czosnek obieram i lekko zgniatam każdy ząbek. Wrzucam na limonki.
5. Uda z kaczki nacieram solą, pieprzem i tymiankiem.
6. Układam je na czosnku, skórą do góry. Solę jeszcze z góry.
7. Wstawiam bez przykrycia do nagrzanego do 210 stopni C piekarnika. Zapiekam 30-35 minut.
8. Po tym czasie wyjmuję kaczkę i podlewam ją 250 ml piwa.
9. Kaczkę przykrywam, temperaturę piekarnika zmniejszam do 160 stopni C i zapiekam 2 godziny.
10. Do małej miseczki wkładam dwie łyżki miodu.
11. Zalewam 150 ml piwa. Mieszam bardzo intensywnie.
12. Glazurą smaruję kaczkę.
13. Zwiększam temperaturę do 200 stopni C i wstawiam udka bez przykrycia na 20 - 30 minut.
Udka podaję z mieszanym ryżem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz