Witam,
zapraszam na niesamowity deser.
Będziecie potrzebować:
- 250 gram mleka w proszku,
- 110 gram masła,
- 100 gram cukru,
- 50 gram cukru waniliowego,
- płatki kukurydziane (u mnie Lion),
- pestki dyni,
- orzechy włoskie i laskowe,
- płatki migdałów,
- kandyzowany ananas.
Wykonanie:
1. Do miski wrzucam 15 gram pokruszonych orzechów włoskich.
2. Dokładam 30 gram pestek dyni,
3. oraz 40 gram całych orzechów laskowych.
4. Dodaję też 50 gram kandyzowanych ananasów
5. i 60 gram płatków kukurydzianych. Mieszam.
6. Odmierzam masło.
7. Dosypuję cukier waniliowy i zwykły.
8. Dolewam 3/4 szklanki wody i wstawiam na mały palnik.
9. Do miski wsypuję mleko w proszku i mieszankę orzechową. Mieszam.
10. Keksówkę wykładam folią. Wierzch wysypuję płatkami migdałowymi.
11. Do miski z mlekiem wlewam rozpuszczone i przestygnięte masło.
12. Mieszam długo i bardzo intensywnie.
13. Wylewam masę do formy keksowej.
14. Uderzam lekko formą o kuchenny blat żeby masa się uleżała.
15. Wstawiam masę do lodówki. Zostawiam na noc.
Blok przechowuję w lodówce.
Smacznego!
wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń