poniedziałek, 15 lutego 2016

Zupa dyniowa z pomarańczą

Witam,
zapraszam na zupę - krem.


Będziecie potrzebować:

- 500 gram dyni,
- dwie pomarańcze,
- oliwa,
- sól i pieprz,
- szafran,
- curry,
- pestki dyni.

Wykonanie:

1. Dynię oczyszczam, kroję na małą kostkę.


2. Wrzucam na rozgrzaną oliwę. Smażę 30 minut, czasem mieszając.


3. Dodaję trochę szafranu, curry oraz sól i pieprz.


4. Smażę do momentu, aż dynia nie będzie miękka (czyli jakieś 15 - 20 minut).


5. Zalewam 1,5 litra bulionu. Doprowadzam do wrzenia.


6. Do garnka wsypuję skórkę z pomarańczy (najlepiej zeskrobaną skrobakiem).


7. Dodaję szklankę bulionu. Gotuję na małym palniku 20 minut.


8. Dolewam bulion z dynią oraz sok wyciśnięty z pomarańczy.


9. Zupę blenduję. Podgrzewam na małym palniku.


Gotową zupę posypuję pestkami dyni.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz