Witam,
zapraszam na zupę - krem.
Będziecie potrzebować:
- bulion na skrzydełkach lub warzywny,
- 500 gram dyni,
- dwie pomarańcze,
- oliwa,
- sól i pieprz,
- szafran,
- curry,
- pestki dyni.
Wykonanie:
1. Dynię oczyszczam, kroję na małą kostkę.
2. Wrzucam na rozgrzaną oliwę. Smażę 30 minut, czasem mieszając.
3. Dodaję trochę szafranu, curry oraz sól i pieprz.
4. Smażę do momentu, aż dynia nie będzie miękka (czyli jakieś 15 - 20 minut).
5. Zalewam 1,5 litra bulionu. Doprowadzam do wrzenia.
6. Do garnka wsypuję skórkę z pomarańczy (najlepiej zeskrobaną skrobakiem).
7. Dodaję szklankę bulionu. Gotuję na małym palniku 20 minut.
8. Dolewam bulion z dynią oraz sok wyciśnięty z pomarańczy.
9. Zupę blenduję. Podgrzewam na małym palniku.
Gotową zupę posypuję pestkami dyni.
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz