czwartek, 18 lutego 2016

Deser z truskawkami

Witam,
zapraszam na truskawki mrożone.


Będziecie potrzebować:

- serek waniliowy,
- 250 gram mrożonych truskawek,
- dowolna galaretka,
- śmietanka 12 5,
- żelatyna.


Wykonanie:

1. Rozmrożone truskawki razem z sokiem mielę dokładnie w blenderze.


2. Galaretkę zalewam szklanką wrzątku. Mieszam bardzo dokładnie.


3. W dwie miseczki wsypuję po łyżce żelatyny.


4. Obie zalewam wrzątkiem 0,5 cm nad linię żelatyny. Zostawiam do spęcznienia.


5. Jedną żelatynę przekładam do zagotowanej śmietanki (pół kubka). Mieszam aż się nie rozpuści.


6. Śmietankę mieszam z serkiem waniliowym.


7. Nakładam serek do czterech pucharków. Wstawiam do lodówki na godzinę.


8. Rozlewam galaretkę do tych samych pucharków. Wstawiam do lodówki ponownie na godzinę.


9. Do drugiej miseczki z żelatyną dolewam wrzątku. Mieszam aż się nie rozpuści.


10. Wlewam rozpuszczoną żelatynę do zblendowanych truskawek.


11. Rozlewam ponownie do czterech pucharków.


Wstawiam do lodówki na kolejną godzinę.
Dekoruję i zajadam ze smakiem. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz