piątek, 12 lutego 2016

Risotto z polędwicą z tuńczyka

Witam,
zapraszam na pyszną rybę.


Będziecie potrzebować:

- torebka ryżu mieszanego,
- 250 gram polędwicy z łososia,
- por,
- dwa ząbki czosnku,
- cebula czerwona,
- oliwa,
- sól i pieprz,
- białe wino,
- oliwki czarne.
- kostka rosołowa,
- oregano,
- papryka słodka i ostra.


Wykonanie:

1. Polędwicę kroję w mniejsze kawałki. Solę i pieprzę, odstawiam na kilkanaście minut.


2. Wrzucam na rozgrzaną oliwę.


3. Obsmażam na małym palniku nie rumieniąc.


4. Na czystej patelni rozpuszczam masło.


5. Wrzucam posiekaną cebulę i por. Blanszuję.


6. Dodaję przeciśnięty czosnek.


7. Wsypuję ryż. Smażę chwilę aż ryż straci swoją matowość.


8. Dolewam po pół szklanki wina, mieszam i chwilę gotuję. Następnie wlewam pół szklanki zimnej wody. Całość powtarzam jeszcze 8 razy (w sumie 1 litr wody + 125 ml wina).


9. Całość gotuję jeszcze 10 minut bardzo często mieszając.


10. Dosypuję oregano i obie papryki.


11. Wkładam też kostkę rosołową.


12. Gotuję jeszcze 5 minut. Mieszam kilka razy.


13. Dorzucam oliwki.


14. Gotuję jeszcze kilka minut.


Nakładam na talerze i dodaję na wierzch polędwicę z tuńczyka.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz