Witam,
zapraszam na pyszną rybę.
Będziecie potrzebować:
- torebka ryżu mieszanego,
- 250 gram polędwicy z łososia,
- por,
- dwa ząbki czosnku,
- cebula czerwona,
- oliwa,
- sól i pieprz,
- białe wino,
- oliwki czarne.
- kostka rosołowa,
- oregano,
- papryka słodka i ostra.
Wykonanie:
1. Polędwicę kroję w mniejsze kawałki. Solę i pieprzę, odstawiam na kilkanaście minut.
2. Wrzucam na rozgrzaną oliwę.
3. Obsmażam na małym palniku nie rumieniąc.
4. Na czystej patelni rozpuszczam masło.
5. Wrzucam posiekaną cebulę i por. Blanszuję.
6. Dodaję przeciśnięty czosnek.
7. Wsypuję ryż. Smażę chwilę aż ryż straci swoją matowość.
8. Dolewam po pół szklanki wina, mieszam i chwilę gotuję. Następnie wlewam pół szklanki zimnej wody. Całość powtarzam jeszcze 8 razy (w sumie 1 litr wody + 125 ml wina).
9. Całość gotuję jeszcze 10 minut bardzo często mieszając.
10. Dosypuję oregano i obie papryki.
11. Wkładam też kostkę rosołową.
12. Gotuję jeszcze 5 minut. Mieszam kilka razy.
13. Dorzucam oliwki.
14. Gotuję jeszcze kilka minut.
Nakładam na talerze i dodaję na wierzch polędwicę z tuńczyka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz