Witam,
zapraszam na niesamowitą nalewkę.
Będziecie potrzebować:
- 250 gram mrożonych truskawek,
- wódka,
- cukier,
- cytryna.
Wykonanie:
1. Truskawki odstawiam na noc do rozmrożenia. Gdy się rozmrożą, przekładam je do słoika każdy nakłuwając widelcem (uwaga! zachowuję sok, który puściły truskawki w czasie rozmrażania).
2. Truskawki zasypuję dwoma łyżkami cukru i 1/2 szklanki cukru waniliowego. Odstawiam na całą noc.
3. Sok z rozmrażających się truskawek przelewam do garnka.
4. Dokładam do niego wszystko ze słoika z truskawkami.
5. Dosypuję 1/2 szklanki cukru i 1/2 szklanki cukru waniliowego.
6. Wstawiam na mały palnik. Wyłączam gdy pójdzie pierwszy bąbelek. Odstawiam do przestygnięcia.
7. Przecedzam przez gazę do świeżo wyparzonej butelki.
8. Do odsączonych truskawek wlewam jeszcze 0,5 litra wody. Ogrzewam znowu i pozostawiam do ostygnięcia.
9. Ponownie odcedzam do butelki.
10. Dolewam sok wyciśnięty z całej cytryny.
11. Dolewam 0,5 litra wódki.
Schładzam bardzo mocno przed podaniem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz