Witam,
zapraszam na pyszne danie.
Będziecie potrzebować:
- 250 gram mięsa mielonego,
- sól i pieprz,
- dwie czerwone cebule,
- cztery cebule dymki,
- sześć średnich ziemniaków,
- torebka ryżu,
- zielona pietruszka,
- oliwa,
- curry.
Wykonanie:
1. Ziemniaki kroję w plastry. Gotuję 20 minut.
2. Ryż gotuję al' dente.
3. Posiekane czerwone cebule wrzucam na rozgrzany tłuszcz. Blanszuję.
4. Dokładam do niej mięso. Solę, pieprzę i posypuję je curry. Rozdrabniam łyżką, smażę aż nie zbrązowieje.
5. Ugotowany ryż przesypuję do miski.
6. Dodaję posiekaną cebulę dymkę oraz mięso z patelni.
7. Na rozgrzany tłuszcz wrzucam odsączone ziemniaki. Chwilę obsmażam.
8. Dokładam ryż z mięsem. Smażę mieszając, nie dłużej niż pięć minut.
9. Przekładam do formy żaroodpornej. Posypuję zieloną pietruszką.
Zapiekam w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut.
Podaję z jajkiem sadzonym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz