środa, 6 stycznia 2016

Zapiekanka z ziemniaków i ryżu

Witam,
zapraszam na pyszne danie.

Będziecie potrzebować:

- 250 gram mięsa mielonego,
- sól i pieprz,
- dwie czerwone cebule,
- cztery cebule dymki,
- sześć średnich ziemniaków,
- torebka ryżu,
- zielona pietruszka,
- oliwa,
- curry.


Wykonanie:

1. Ziemniaki kroję w plastry. Gotuję 20 minut.


2. Ryż gotuję al' dente.


3. Posiekane czerwone cebule wrzucam na rozgrzany tłuszcz. Blanszuję.


4. Dokładam do niej mięso. Solę, pieprzę i posypuję je curry. Rozdrabniam łyżką, smażę aż nie zbrązowieje. 


5. Ugotowany ryż przesypuję do miski.


6. Dodaję posiekaną cebulę dymkę oraz mięso z patelni.


7. Na rozgrzany tłuszcz wrzucam odsączone ziemniaki. Chwilę obsmażam.


8. Dokładam ryż z mięsem. Smażę mieszając, nie dłużej niż pięć minut.


9. Przekładam do formy żaroodpornej. Posypuję zieloną pietruszką.


Zapiekam w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut.
Podaję z jajkiem sadzonym.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz