środa, 30 grudnia 2015

Krupnik z boczkiem

Witam,
zapraszam na wyjątkowy krupnik.


Będziecie potrzebować:

- bulion na skrzydełkach z marchewką,
- sól i pieprz,
- zielona pietruszka,
- cebula,
- kasza pęczak (lub jaglana),
- boczek wędzony.


Wykonanie:

1. Torebkę kaszy rozcinam, wrzucam do garnka.


2. Zalewam bulionem. Gotuję 20 minut.


3. 200 gram boczku kroję w drobną kostkę. Smażę (wraz z odkrojonymi skórkami) aż zbrązowieje.


4. Dorzucam drobno posiekaną cebulę. Blanszuję.


5. Boczek i cebulkę wrzucam do garnka z bulionem (bez skórek i tłuszczu).


6. Gotuje jeszcze 15 minut.


7. Dodaję marchew z bulionu, chwilę jeszcze podgrzewam.


Zupę podaję posypaną zieloną pietruszką.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz