Witam,
zapraszam na wyjątkowy krupnik.
Będziecie potrzebować:
- bulion na skrzydełkach z marchewką,
- sól i pieprz,
- zielona pietruszka,
- cebula,
- kasza pęczak (lub jaglana),
- boczek wędzony.
Wykonanie:
1. Torebkę kaszy rozcinam, wrzucam do garnka.
2. Zalewam bulionem. Gotuję 20 minut.
3. 200 gram boczku kroję w drobną kostkę. Smażę (wraz z odkrojonymi skórkami) aż zbrązowieje.
4. Dorzucam drobno posiekaną cebulę. Blanszuję.
5. Boczek i cebulkę wrzucam do garnka z bulionem (bez skórek i tłuszczu).
6. Gotuje jeszcze 15 minut.
7. Dodaję marchew z bulionu, chwilę jeszcze podgrzewam.
Zupę podaję posypaną zieloną pietruszką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz