czwartek, 3 grudnia 2015

Babeczki waniliowe z truskawkami

Witam,
zapraszam na babeczki.


Będziecie potrzebować:

- mąka,
- cukier,
- mleko,
- proszek do pieczenia,
- dwa jajka,
- masło,
- 250 gram truskawek,
- sól,
- kandyzowane owoce do ozdoby.


Wykonanie:

1. Umyte truskawki kroję "na cztery".


2. Zasypuję dwoma łyżkami cukru waniliowego. Odstawiam na pół godziny.


3. Do miski wkładam 100 gram masła, 1,4 szklanki cukru i pół szklanki cukru waniliowego.


4. Ubijam mikserem.


5. Dodaję po jednym jajku.


6. Do ciasta dodaję trzy łyżki ekstraktu waniliowego.


7. oraz 1,5 szklanki mąki z dużą szczyptą soli i połową łyżeczki proszku do pieczenia.


8. Wlewam 2/3 szklanki mleka. Miksuję jeszcze przez kilka chwil.


9. Foremki silikonowe napełniam ciastem do 1/3 wysokości.


10. Wkładam do środka po cztery kawałki truskawek.


11. Dopełniam ciastem tak, by było w sumie 3/4 foremki.


12. Z wierzchu posypuję kandyzowanymi owocami.


Piekę 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz