Witam,
zapraszam do polskie puree.
Będziecie potrzebować:
- 1 kg ziemniaków,
- dwie cebule,
- 10 ząbków czosnku,
- sól i pieprz,
- papryka chilli,
- szczypiorek.
Wykonanie:
1. Czosnek obieram, kroję wzdłuż na pól, wrzucam na rozgrzaną oliwę.
2. Gdy już zbrązowieje, odcedzam. Patelnię nadal zostawiam na palniku.
3. Na rozgrzaną ponownie oliwę wrzucam drobno pokrojone cebule.
4. Smażę do zarumienienia.
5. Również odcedzam z nadmiaru tłuszczu.
6. Cebulę solę i pieprzę, oraz posypuję papryką chilli.
7. Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie.
8. Do cebuli dodaję posiekany szczypiorek.
9. Ostygnięty czosnek przepuszczam przez praskę.
10. Cebulę i przetarty czosnek wrzucam do ugotowanych, odcedzonych ziemniaków.
Ugniatam ziemniaki dość mocno. Od razu podaję.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz